Julian recenserar Turistas – en rysare från 2006
Regi: John Stockwell
Skådespelare: Josh Duhamel, Melissa George och Olivia Wilde m.fl.
Genre: Rysare (borde vara skräck enligt mig)
Betyg:
Några glada backpackers,bland annat ett syskonpar, kommer till en paradis ö i Brasilien efter en trafikolycka.
De tas emot på ett bra sett till en början, sedan ändras allt, och plötsligt befinner dom sig i sin värsta mardröm.
Det är en bra, spännande och blodig film. Filmen är oförutsägbar och det är bra!
Om författaren
Julian har ett stort intresse av heavy metal och film. Julian är både framför kameran och bakom, och jobbar också med post-produktion.Du kanske också gillar
-
TEMA VÅR: En dikt av Natalie Envall
Vårlängtan
Vart är du min kära vår,
kommer du till oss i år?I regn och slask behöver vi dig,
fortfarande vinter, hur kommer det sig?Du tittar fram ett ögonblick, när du spelar oss ett spratt.
Då fåglarna kvittrar glattNär du väl kommer så kastas känslorna ut.
Och det dystra humöret tar slut.(bildkälla: http://pipeisland.se/portfolio/pjonken-blasippor/)
-
Intervju med Fysioterapeuten Matthias från Närhälsan Olskroken
Vad exakt är en fysioterapeut?
Fysioterapeut är sedan våren 2014 den nya titeln för vad man tidigare kallade sjukgymnast. Sjukgymnastik, numera kallat fysioterapi, är kunskaper om och studier av människan i rörelse. Det handlar om människans förmåga att uppfatta, ta vara på, kontrollera och använda sin kropp på ett optimalt sätt.Vi träffar ofta patienter under lång tid, ibland flera månader då vi vet att det inte bara handlar om att läka en skada, utan att det även ofta ingår en beteendeförändring. Fysioterapeuten har ett självständigt ansvar för bedömning, val av åtgärder, genomförande av behandling och utvärdering.
Arenor som en fysioterapeut kan jobba på är obegränsade, eftersom träning och fysisk aktivitet behövs för alla. Fysioterapeuter arbetar exempelvis på sjukhus och vårdcentraler, inom hemsjukvård och omsorgsvård, inom företagshälsovård, idrottskliniker och på privata mottagningar. Vissa fysioterapeuter väljer att arbeta med utbildning och forskning. I framtiden blir arbetsuppgifterna troligen allt mer specialiserade och många sjukgymnaster kommer att arbeta inom nya områden.
Som fysioterapeut, vilken grupp jobbar du mest med?
Vi arbetar med många olika grupper t.ex. barn och ungdomar med funktionshinder, äldre med fysiska eller psykiska funktionshinder, eller patienter med psykisk ohälsa eller psykosomatiska problem. Många idrottare som skadar sig behöver göra fysioterapi för att bygga upp kroppen igen. Fysioterapeuten kan också arbeta med patienter med sjukdomar eller skador i nervsystemet, i andningsorganen eller cirkulationssystemet och i rörelsesystemet.
Vilken patientgrupp man har mest av beror mycket på var man arbetar. Vi som arbetar inom Närhälsan (primärvården) träffar allt ifrån unga barn till multisjuka äldre. Beroende på sina preferenser kan ens patientflöde variera en del; jag som är intresserad av ortopediska skador (skelett, leder, nerver, muskler) träffar också en stor del patienter som har dessa typer av problem. Arbetar man på någon idrottsskademottagning jobbar man mest med det och om man arbetar inom psykiatrin är det mest psykisk ohälsa. Dock får man självklart vara beredd på att även idrottare kan må dåligt psykiskt eller att de som söker för psykiska besvär kan ha ont i kroppen också.
Kan du ge nåt exempel på dom vanligaste skador och behandlingar?
Det vanligaste man söker hjälp för på vanliga rehabmottagningar är ländryggsvärk. Det beror ofta på livsstilsfaktorer som t.ex för mycket stillasittande, svag muskulatur och/eller dålig hållning. Vi träffar också många patienter med ledbesvär, som t.ex artros i knä och höft, samt besvär som kan vara av muskulär art, t.ex inklämningsproblematik i axeln eller muskelspänningar i nacke och skuldra. Den vanligaste behandlingen är specifik träning och rörelseterapi, men det är inte heller ovanligt med andra behandlingar som t.ex akupunktur, kroppsmedvetandeträning, skolor för vissa besvär (artros, sömn, stress).
Många idrottare som skadar sig behöver göra fysioterapi för att bygga upp kroppen igen, arbetar du med nån idrottare?
Ja, men ingen kändis. Däremot har jag träffat både killar och tjejer som spelar på hög nivå inom volleyboll, innebandy och handboll. Ofta har idrottare på höga nivåer fysioterapeuter anslutna till sitt lag och söker sig generellt inte till primävården.
Kan du ge nåt exempel på dom vanligaste skador och behandlingar inom idrotten?
Hos fotbollsspelare är det inte ovanligt med korsbandsskador, men även problem med menisk och ligament. Om alla tre är involverade kallar man det ibland för ”den olyckliga triaden”. Inom bollsporter där man skjuter med armen istället för benet är det vanligt med axelsmärta, t.ex problem med axel- och skulderstabiliteten samt överbelastningsskador.
Varför blev du just fysioterapeut?
Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor och även varit intresserad av kroppen och dess fysiologi. Innan jag blev fysioterapeut läste jag andra hälsofrämjande kurser och jag sökte även till läkarprogrammet ett par gånger. Idag är jag nöjd med mitt val då vi arbetar väldigt nära patienterna och har ett utvecklande yrke.
Vad gjorde du innan, har det nån koppling till det du gör idag?
Jag läste Kost- och friskvårdsprogrammet (idag kallat Hälsopromotion) på Göteborgs Universitet. Jag läste dock inte klart det, utan bara drygt två år. Jag har även arbetar på många olika platser, som inom industrin, på lager, med försäljning och i matvarubutik. Jag tror att det ger perspektiv på vad som fungerar bra på ens nuvarande arbetsplats, och vad som skulle kunna förbättras. Mina kunskaper om kost kan ibland integreras i hälsoarbetet med mina patienter.
Hur ser du på din hälsa idag jämfört med innan du började?
Jag ser att hälsa är något som man får underhålla successivt. Generellt ser man att folk som varit aktiva under livet mår bättre på äldre dagar. Idag med ökat stillasittande är det en stor skillnad mellan de som motionerar på en lagom nivå och de som inte rör på sig alls, framför allt när det gäller allmän hälsa och besvär från rörelseapparaten. Jag har fått en lite mer avslappnad inställning till träning, där det inte behöver vara allt eller inget. Att hitta en träningsform som man tycker om och utför ett par, tre gånger i veckan, verkar vara bättre än att hitta en supereffektiv lösning som man planerar att utföra varje dag men skippar på grund av ointresse.
Nu lite snabbfrågor:
Vad föredrar du?Tvångs väga kilo / inte bry sig
Träna / Slappa
Fettsnål mat / Fet mat
Sötsaker / Naturgodis
Mjölk / Läsk -
TEMA HUMOR:Morteza intervjuar Ove Haugen
Då månadens tema är humor, passade Morteza på att intervjua komikern Ove Haugen om humor och att ha humor som yrke.